dilluns, 2 de gener del 2012

Avui mengem canelons de la Carme

Els canelons és un d'aquells plats que tothom en diu de Nadal però que finalment se'n menja prou sovint. Al menys els qui es troben a Catalunya on es poden comprar ja preparats amb o sense beixamel. Els qui ens trobem fora d'aquesta terra els canelons suposen per nosaltres un plat que torna als seus orígens com a plat de Nadal. Cal saber que fora de Catalunya els canelons no són molt comuns. I fora de l'estat Espanyol impossible de trobar. Excepció feta, és clar, dels canelons a la bolonyesa, possiblement els originals, però que per mi no es poden comparar.

Els canelons, els de veritat, vull dir els nostres, varen entrar a Catalunya procedents d'Itàlia al segle XIX, però la recepta escrita només es troba per primer cop a La Teca de 1924. Explica Jaume Fàbrega que existeix un precedent de 'Neules de carn' en els 'Avisos, y instrucciones per lo principiant cuyner' de Josep Orri, frare franciscà. Tot i així, em sembla que els canalons tal i com els coneixem avui son relativament recents.

Per no allargar-me massa, crec que no us donaré tota la recepta. No és que vulgui amagar-vos cap secret, però tinc dues raons de pes per no fer-ho. La primera i més important és que no crec que ningú se li hagi passat pel cap posar-la en pràctica. La segona és que he seguit gairebé al peu de la lletra la recepta de la Carme Ruscalleda a 'Cuinar per ser feliç' (Columna, 2005).

Sí que us donaré la base i la seqüència que segueix perquè és prou interessant. Com diu la Carme al seu llibre, "fer canelons no és complicat, sinó laboriós", i és molt just. Espero que la propera vegada que mengeu canelons hi penseu i feu els honors al cuiner o cuinera ni que siguin de l'Àrea de Guisona.


Tot comença amb un rostit de trossos de vedella, porc i pollastre mesclats amb trossos de pastanaga, porro, ceba, tomàquet i alls i amanit amb oli i una mica de greix, així com amb canyella, nous moscada, llorer, sal i pebre. El rostit es cou a 200º, 170ºC i 150ºC durant 45, 30 i 30 minuts, donant voltes als trossos, tant de carn com de verdures, a cada cop. Ja el rostit fet, es tritura tot plegat amb una mica de pa sucat amb llet i una mica de paté de foie gras fins que queda una carn ben fina. Finalment s'aclareix amb el suc del rostit i una mica de llet. Es cou la pasta, es farceixen els canelons i es cobreixen de beixamel abans de gratinar.

La recepta de la beixamel us la donaré un altra dia perquè val realment la pena.

A casa han agradat molt i tothom ha repetit. Bona senyal. Només n'han quedat 5 dels 20 que havia preparat. Els menjarem demà. Del que sí ha sobrat és farcit dels canelons. La recepta original era per fer-ne 50. He intentat fer-ne la meitat però crec que n'hauria pogut fer més de 50. No em queixaré. Ja tinc alguna idea de com reutilitzar-la.

El meu somni de fer canelons s'ha fet realitat. Passem pàgina.


5 comentaris:

  1. Bon any Joan!!! A casa pocs cops fem canelons, però aquest mes a Memòries d'una cuinera proposat fer canelons, i em vaig animar! si et ve de gust pots deixar la teva recepta i t'enllaçarem! ;) petonets

    ResponElimina
  2. Bon any Joan, m'ha encantat trobar-te, encara que estiguis al bell mig de París!
    Magnífics aquests canelons, i si ja els has fet una vegada veuràs com, encara que siguin entretinguts de fer, els continuaras fent de tant en tant.
    Jo quan en faig procuro fer-ne tres o quatre vegades la quantitat que necessito i els congelo; aleshores només em cal fer la beixamel i... a quedar com una gran mestressa de casa el dia que convé!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  3. Dolça, en el llibre de la Carme també parla de congelar-los, però no vaig saber com. Tu els prepares amb pasta i tot abans de congelar-los o només congeles el farciment?

    ResponElimina
  4. Joan, jo congelo els canelons fets, pasta i farciment. Els poso en una safata una miqueta separats i quan estan congelats els poso tots juntets dins una carmanyola o una bossa. si els poses junts abans de congelar-los després et quedaran tots d'una peça i els hauràs de descongelar tots a la vegada.

    Tenir canelons al congelador solventa algun que altre dinar!!

    PTNTS
    Dolça

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  5. Per donar la recepta a mitges a mi no em soluciona el problema.

    ResponElimina