Els canelons és un d'aquells plats que tothom en diu de Nadal però que finalment se'n menja prou sovint. Al menys els qui es troben a Catalunya on es poden comprar ja preparats amb o sense beixamel. Els qui ens trobem fora d'aquesta terra els canelons suposen per nosaltres un plat que torna als seus orígens com a plat de Nadal. Cal saber que fora de Catalunya els canelons no són molt comuns. I fora de l'estat Espanyol impossible de trobar. Excepció feta, és clar, dels canelons a la bolonyesa, possiblement els originals, però que per mi no es poden comparar.
Els canelons, els de veritat, vull dir els nostres, varen entrar a Catalunya procedents d'Itàlia al segle XIX, però la recepta escrita només es troba per primer cop a La Teca de 1924. Explica Jaume Fàbrega que existeix un precedent de 'Neules de carn' en els 'Avisos, y instrucciones per lo principiant cuyner' de Josep Orri, frare franciscà. Tot i així, em sembla que els canalons tal i com els coneixem avui son relativament recents.
Per no allargar-me massa, crec que no us donaré tota la recepta. No és que vulgui amagar-vos cap secret, però tinc dues raons de pes per no fer-ho. La primera i més important és que no crec que ningú se li hagi passat pel cap posar-la en pràctica. La segona és que he seguit gairebé al peu de la lletra la recepta de la Carme Ruscalleda a 'Cuinar per ser feliç' (Columna, 2005).
Sí que us donaré la base i la seqüència que segueix perquè és prou interessant. Com diu la Carme al seu llibre, "fer canelons no és complicat, sinó laboriós", i és molt just. Espero que la propera vegada que mengeu canelons hi penseu i feu els honors al cuiner o cuinera ni que siguin de l'Àrea de Guisona.
Tot comença amb un rostit de trossos de vedella, porc i pollastre mesclats amb trossos de pastanaga, porro, ceba, tomàquet i alls i amanit amb oli i una mica de greix, així com amb canyella, nous moscada, llorer, sal i pebre. El rostit es cou a 200º, 170ºC i 150ºC durant 45, 30 i 30 minuts, donant voltes als trossos, tant de carn com de verdures, a cada cop. Ja el rostit fet, es tritura tot plegat amb una mica de pa sucat amb llet i una mica de paté de foie gras fins que queda una carn ben fina. Finalment s'aclareix amb el suc del rostit i una mica de llet. Es cou la pasta, es farceixen els canelons i es cobreixen de beixamel abans de gratinar.
La recepta de la beixamel us la donaré un altra dia perquè val realment la pena.
A casa han agradat molt i tothom ha repetit. Bona senyal. Només n'han quedat 5 dels 20 que havia preparat. Els menjarem demà. Del que sí ha sobrat és farcit dels canelons. La recepta original era per fer-ne 50. He intentat fer-ne la meitat però crec que n'hauria pogut fer més de 50. No em queixaré. Ja tinc alguna idea de com reutilitzar-la.
El meu somni de fer canelons s'ha fet realitat. Passem pàgina.
dilluns, 2 de gener del 2012
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Bon any Joan!!! A casa pocs cops fem canelons, però aquest mes a Memòries d'una cuinera proposat fer canelons, i em vaig animar! si et ve de gust pots deixar la teva recepta i t'enllaçarem! ;) petonets
ResponEliminaBon any Joan, m'ha encantat trobar-te, encara que estiguis al bell mig de París!
ResponEliminaMagnífics aquests canelons, i si ja els has fet una vegada veuràs com, encara que siguin entretinguts de fer, els continuaras fent de tant en tant.
Jo quan en faig procuro fer-ne tres o quatre vegades la quantitat que necessito i els congelo; aleshores només em cal fer la beixamel i... a quedar com una gran mestressa de casa el dia que convé!!
PTNTS
Dolça
Dolça, en el llibre de la Carme també parla de congelar-los, però no vaig saber com. Tu els prepares amb pasta i tot abans de congelar-los o només congeles el farciment?
ResponEliminaJoan, jo congelo els canelons fets, pasta i farciment. Els poso en una safata una miqueta separats i quan estan congelats els poso tots juntets dins una carmanyola o una bossa. si els poses junts abans de congelar-los després et quedaran tots d'una peça i els hauràs de descongelar tots a la vegada.
ResponEliminaTenir canelons al congelador solventa algun que altre dinar!!
PTNTS
Dolça
PTNTS
Dolça
Per donar la recepta a mitges a mi no em soluciona el problema.
ResponElimina