dilluns, 4 de març del 2013

Conservar el vi

Us heu preguntat mai...

...quina és la temperatura ideal per conservar el vi?

...tenint en compte que poca gent pot conservar el vi a la seva temperatura ideal, a partir de quina temperatura posem en perill aquella ampolla que guardem preciosament esperant trobar la bona ocasió per obrir-la?

Si us heu preguntat alguna vegada aquí teniu la resposta.

En general sembla que tothom està d'acord per dir que la temperatura ideal és 12 ºC. Pel què fa al rang límit es trobaria entre 10 i 14ºC. Ara bé només entre 0 i 5 ºC hi ha un risc de formació de cristalls de tartrà o la formació de dipòsits de matèria colorant. D'altre banda per sobre dels 14ºC (i sobretot si la temperatura es manté durant un temps per sobre d'aquest valor) augmenta el risc de despertar les poblacions microbianes que es troben ja dins l'ampolla i que atacaran el vi de forma irreversible.

Així doncs ja sabeu, si no voleu tenir males sorpreses intenteu que les vostres ampolles estiguin guardades a un a temperatura entre 5 ºC com a mínim i 14 ºC com a màxim.

En les latituds que vivim els catalans el risc és més elevat durant l'estiu que durant l'hivern.

4 comentaris:

  1. Hola joan, és molt interessant qixò que expliques del vi, sempre va bé guardar la xuleta. Ma germana és sommelier, a ella no li cal, però a mi sí!! Petons (Per cert, ja tens una nova seguidora!)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Marina. Com hauràs vist el blog navega entre cuina i vins, els meus dos temes favorits. No sóc massa actiu per un tema de temps, però tampoc m'agrada deixar el blog oblidat massa seguit. Benvinguda i gràcies per seguir-me.

      Elimina
  2. Benvolgut Joan
    Som la Laura Solanilla i en F. Xavier Medina, professors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Des de la nostra activitat de recerca universitària hem posat en marxa un projecte d’estudi sobre la gastrosfera en català, en el qual t’agrairíem molt si ens poguessis facilitar-nos la teva ajuda.

    En els dos darrers anys, el nombre de blogs sobre cuina escrits en català ha augmentat significativament. Fa poc més de tres anys rondaven la cinquantena, i avui dia en tenim ja localitzats més de 375. I el nombre segueix augmentant.

    Cada cop hi ha més persones d’origen divers que decideixen parlar de cuina en català. I com que pensem que val la pena saber qui som i cap a on anem, hem decidit iniciar aquesta recerca.

    En aquest sentit, t’agrairem si pots fer arribar aquesta enquesta (http://dom.cat/6n6) a totes aquelles persones que coneguis, i que tinguin un bloc gastronòmic en català.

    Amb les vostres respostes, intentarem obtenir una informació que situï la gastrosfera en català en el lloc que actualment creiem que mereix.

    Gràcies per la teva col•laboració

    Laura Solanilla (lsolanilla@uoc.edu)
    F. Xavier Medina (fxmedina@uoc.edu)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel vostre missatge. Contestaré al qüestionari.

      Elimina