dilluns, 17 de gener de 2011

Bec decantador i oxigenador de vi

El bec decantador i oxigenador de vi és un estri pensat amb una doble funció: filtrar les impureses i oxigenar el vi. D'una forma cònica, s'introdueix pel bec de la botella com si es tractés d'un tap. Quan s'aboca el vi, la part que queda a l'interior de l'ampolla fa passar l'oxigen a través del vi abans que aquest ompli la copa. La pregunta és la següent: funciona realment? S'aconsegueix finalment el mateix resultat que amb una ampolla decantadora? Per la funció filtrant és obvi. Per la funció d'oxigenació el millor és fer-ne l'experiència.

Hem fet la prova amb un Borgonya relativament jove (Givry, 2007) on l'oxigenació sol ser ben útil. Just després d'obrir la botella hem servit dos copes, una sense el bec decantador i l'altre amb el bec. El resultat sembla bastant aclaparador: la copa oxigenada amb el bec decantador desprèn una riquesa aromàtica molt més àmplia. Malauradament el resultat no dura massa. Un cop airejada la copa omplerta sense bec decantador, la diferència desapareix i els dos vins desprenen els mateixos aromes.  

Aleshores, què fer? El bec pot ser útil per la seva funció filtradora. També té un costat original i a primer cop d'ull sembla útil. En tot cas jo no descartaria les opcions més tradicionals com són obrir la botella una estona abans o utilitzar una ampolla decantadora, clarament més efectiva. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada