dijous, 6 de gener de 2011

Com evitar que el Cava s'esbravi?

Si feu aquesta pregunta a una desena de persones podeu estar ben segurs que la majoria us diran de posar una cullera de cafè al coll de la botella. Però per què una cullera i no una forquilla?

No fa gaire vaig llegir que aquest sistema era una pura il·lusió i que només depenia de la qualitat del cava o del champagne. L'explicació em va agradar. Així que durant aquestes festes he estat fent proves i he deixat les botelles obertes sense posar-hi res. El resultat ha estat que les ampolles bones no han tingut cap problema per guardar l'efervescència inclús al cap d'un parell de dies.

Buscant a Internet he trobat referències a un estudi sobre el tema. Aquest estudi tractava de mesurar la pèrdua de pes del contingut de l'ampolla passades 24, 48 i 72h. El resultat parla per si mateix: excepte si s'utilitza un tap especial, no hi ha cap diferència entre posar o no posar la cullera.  PERTES DE POIDS DU CHAMPAGNE A DIFFERENTS STADES
Système d'obturation
Après 24 heures
Après 48 heures
Après 72 heures
Rien
0,8 g
1,2 g
1,9 g
Petite cuiller
0,8 g
1,1 g
1,8 g
Bouchon stoppeur
0 g
0 g
0 g

Així que ja sabeu: si no poseu la cullera no notareu la diferència.

Ara bé. Si seguiu aquest consell i el cava no té una gota de gas al dia següent, us agafarà mala consciència. Així que per evitar aquesta situació més val posar-la-hi. Beureu el cava pla com l'aigua però satisfets d'haver seguit la tradició. Al cap i a la fi, tot sigui per no sentir el savi de torn amb el seu: "Jo ja t'ho deia. Havies de posar una cullera".
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada