dimarts, 20 de març de 2012

Bou Bourguignon (o el que podria ser un Bou Esponja)


L'altre dia em preguntàveu per la recepta del Bou Borguinyó. Quan vaig començar a buscar a l'index me'n vaig adonar que no n'havia pujat mai cap. Així que com que fa temps que no n'havíem preparat i a casa tots els guisats agraden molt va ser el plat del Diumenge.


La recepta és fàcil i ràpida, sobretot si s'utilitza una olla a pressió. He de dir que el tipus de carn és important en aquest cas. La recepta d'origen parlava de "paleron" o de "tranche". La "tranche", situada a la cuixa, és molt més greixosa que el "paleron", situat al llom del bou just darrera del coll. El problema és que un cop cuit, el "paleron" quedara més sec. Així que si voleu el meu consell, en aquest cas agafeu una part de bou que no sigui massa neta. Així evitareu que quedi massa seca.

Com que no conec l'equivalent en català aquí teniu un petit dibuix per fer-vos una idea:


Ingredients per una família:

1 kg de bou tallat a trossos més aviat grossos (3x3cm)
120 g de bacó a trossos natural (no fumat)
12 cebetes (poden ser congelades)
180 g de xampinyons
1 ceba gran
1 pastanaga gran
2 grans d'all
oli, sal, farina, herbes (farigola, llorer, etc)
35 g de mantega (o greix d'oca)
1 l de vi negre
1 pastilla de caldo (jo prefereixo les barquetes de gelatina Knorr)

Per preparar-lo:

Neteja, pela i talla: les cebetes i la ceba, la pastanaga a daus, els xampinyons en 4 si són grans, la ceba a trossos petits (juliana) i els grans d'all (traient la part germinada)

Fregeix: amb l'oli i una mica de mantega o greix d'oca 1 minut pel bacó i 5 minuts pels xampinyons i reserva-ho

Fregeix: afegint una mica més d'oli i de greix la carn salpebrada durant 5/6 minuts. La ceba i la pastanaga 2 minuts més

Afegeix: una mica de farina (una cullerada plena) i remena

Flameja sense cremar la cuina: el vi que haureu portat a ebullició i afegir-lo al bou

Dissol:  la pastilla de caldo

Afegeix: el bacó, la ceba, el xampinyons i les herbes lligades.

Afegeix: una mica d'aigua si és necessari (tot ha de quedar cobert)

Tanca: l'olla a pressió en posició carn

Deixa coure: 32 minuts

I per acabar alguns consells:

1. preparar-lo d'un dia per l'altre
2. servir-lo amb pasta (espaguetis, p.e.) als nens els encanta
3. el xampinyons poden ser de Paris o rovellons (jo ho he fet amb rovellons en conserva i estava boníssim)
4. el vi sol hauria de ser un Borgonya si voleu seguir la recepta original, però qualsevol vi amb una mica de cos farà el fet. En aquest cas jo he utilitzar un vi "peleón" de Jumilla
5. Si el suc queda molt líquid podeu afegir-hi una mica de farina al moment d'escalfar-ho
6. no oblideu comprar pa del dia per sucar!

4 comentaris:

  1. Joan, moltíssimes gràcies per la recepta (i pels consells!!) És un d'aquells clàssics que m'agradaria fer algun dia, però no m'hi atreveixo... jaja

    (haig de confessar que a mi m'agrada molt Bob Esponja!! jaja)

    ResponElimina
  2. A part de què el plat sembla boníssim, ens ha agradat molt la teva forma d'explicar les recesptes, de forma ordenada, gràfica i per sobre de tot molt clara. Felicitats pel bloc!

    Nosaltres avui al bloc d'ESfruita proposem un aperitiu molt especial: torradetes amb maduixes, plàtan i camembert. www.esfruita.com/assessorem/torradetes-amb-maduixes-platan-i-camembert

    Però primer de tot ens presentarem, som ESfruita, una botiga online de fruites i verdures de qualitat. I et convidem a què entris a la nostra pàgina web per conèixer els nostres productes: www.esfruita.com

    També et volíem informar de què si cliques "m'agrada" a la pàgina de Facebook d'ESfruitafacebook.com/Esfruita tindràs un 5% de descompte en la primera compra a més a més del fuet de regal per la primera compra. I amb una compra superior a 30€, et regalem una ampolla d'Oli de Pau.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracies pel vostre comentari. M'agraden molt les iniciatives com les vostres amb esfruita.com val la pena fomentar-les.

      Elimina