Les galtes, o carrilleras en castellà, és una carn molt tendra i gens greixosa. Permet una cocció llarga i a foc suau. És una llàstima perquè és una d'aquestes parts de l'animal que poc a poc va desapareixent. No sé si per una
qüestió de poca demanada o si al contrari la demanda baixa perquè cada cop és més difícil de trobar. Sigui com sigui és una peça que està condemnada a desaparèixer. Us recomano, doncs, profitar mentre encara se'n troba per gaudir-ne mentre sigui possible.
La progressió és molt simple: en una cassola enrossim 5 minuts les galtes tallades a trossos. Les retirem i ara enrossim les escalunyes mentre salpebrem. Tornem a incorporar les galtes; hi afegim el vi blanc i deixem coure a cobert 2h30. El suc ha de quedar xaropós. Si no és així cal reduir-lo una mica. Ho podem acompanyar amb una mica de pasta fresca.
Les proporcions de la recepta original són per 5 persones 1kg de galtes, 1 kg de escalunyes, 75cl de vi blanc. Nosaltres en varem fer per 7 amb 1kg 500g de galtes, 750g d'escalunyes (dels 7, 3 eren nens) i 1 litre de vi blanc.
Per acompanyar aquest guisat vaig anar a buscar una mica de vi a les meves caves favorites: Les Caves de Marly. Tot el que tenen està molt buscat i a més hi entenen. És gent de fiar. Em van recomenar un vi de Faugères al Llenguadoc. Són vins on la fruita és bastant marcada tot i que em va sorprendre el gran equilibri entre els tenins, l'alcohol i l'acidesa. Al primer glop vaig pensar que era massa lleuger i que l'acidesa sobresortia, però en quan varem començar a menjar tot això va desaparèixer per deixar passar una sesació de vellut, una perfecta suavitat i harmonia. Resulta curiosa la importància que té combinar bé el vi i el que mengem. És el que els francesos n'hi diuen el bon acord entre els mets, els plats, i el vi.
I per acabar dues notes sobre la fotografia que com podeu comprovar no té res a veure amb la recepta i és que amb les presses vaig oblidar d'immortalitzar el moment. Però he volgut utilitzar aquesta foto per dues raons: primer perquè m'agrada molt (es tracta de la Olga fent un eriçó a partir dels fulls d'un llibre). I segon perquè és un petit homenatge a les mans, que tant poden crear a partir d'elements bàsics com el paper inreibles figures ben fetes, com poden transformar tres productes ben simples (una carn, unes cebes i una mica de vi) en un deliciós plaer gustatiu. De lluny o de prop hi ha una mica d'art en totes aquestes petites creacions.
Mmm una recepta tan senzilla com deliciosa!! :D Me l'apunto, perquè ha de ser d'aquelles que mai fallen... i amb el que m'agraden les galtes!! Home, jo no crec que arribin a desaparèixer del mercat; ja ens encarregarem de què això no passi! jeje
ResponEliminaUn petó!
PD. la fotografia és preciosa :)
Hola Anna, estic content de trobar-te de nou. Jo també espero que no desapareixien però quan veus lo difícil que resulta trobar coses com la cresta d'un gall em dic que qui sap... En tot cas més val aprofitar ara que n'hi ha.
EliminaJo és la primera vegada que les preparo, així que no et puc dir si és infal·lible o no, però estic d'acord amb tu que no sembla que pugui fallar per enlloc. Si ho proves ja em diràs.
La fotografia i els vins són les dues meves altres passions...
Petonets, Joan
Joan
ResponEliminaper aquí les galtes era un tipus de carn que costava de trobar i si en volies l'havies d'encomanar al carnisser. Ara, no sé si és per la crisi ja que són més ecònomiques que moltes altres peces de carn s'acostumen a trobar amb facilitat, per tant endavant amb les receptes de galtes.
PTNTS
Dolça
Segurament tens molta raó. La crisi fa tornar coses d'aquestes. Visca la crisi! Ei! És broma!!!
Elimina